HOT INFO

Bolesławowo 15,
83-250 Skarszewy

|

Działania szkoły realizowane w ramach

Szkoły Promującej Zdrowie

w roku szkolnym 2018/2019

 

W ramach realizacji naszych priorytetowych problemów:

  • racjonalne żywienie- problematyka bulimika, anoreksji, fast - foodów – zdrowa żywność z własnej uprawy
  • alternatywa spędzania wolnego czasu – ukazanie pasji, zachęcanie do niej innych, opieka nad zwierzętami
  • udział w zawodach powożenia bryczką, zawodach jeździeckich, estetyzacja najbliższej okolicy

Przeprowadziliśmy takie działania jak:

  • cykliczne wyjazdy do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Starogardzie Gdańskim

  • organizacja Sejmiku ekologicznego pod hasłem ,,Końskie zdrowie,, dla młodzieży ze szkół powiatu starogardzkiego

  

  • Dzień chłopaka

Wychowanki wraz z opiekunkami zorganizowały turniej piłki nożnej o Puchar LOLA. Podczas turnieju wystąpiła grupa cheerleaderek stworzona specjalnie na tą okazję. Między meczami chłopacy mogli skorzystać z baru ze zdrową żywnością.

   

  • pomoc w przygotowaniu 65 Wystawy – Aukcji Ogierów Zimnokrwistych Kwidzyń 2018

  • organizacja ogniska z okazji 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę, na którym śpiewaliśmy polskie piosenki patriotyczne

 

  • wyjazdy na Wydział Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie

   

  • udział w zajęciach Fundacji ,,Inspirujące Przykłady,, Od dawana wiadomo, że łatwiej wydawać pieniądze niż oszczędzać. Podczas warsztatów prowadzonych przez NEST BANK młodzież dowiedziała się, jak ważne jest planować wydatki oraz miesięczny budżet.

 

  • Kurs na odznaki jeździeckie odbywał się w naszej szkole i w Ośrodku Jeździeckim Rywal w Grudziądzu

  • uczniowie odbywali staż zawodowy w ramach projektu POWER w DEULA w Nienburg. Młodzież  uczy się obsługi opryskiwaczy i wykorzystuje do tego wiedzę już zdobytą z zakresu obsługi ciągników. Oprócz szkolenia zawodowego uczniowie realizują program kulturalny, poznając miejsca historyczne i osobliwości przyrody okolic Nienburga.

 

  • W ramach upowszechniania projektu pt. „Zmniejszając zawartość substancji toksycznych w roślinach podczas wykonywania zabiegów ochrony roślin dbamy o zdrowie społeczności lokalnej”, w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Bolesławowie odbyła się seria prezentacji w szkole i internacie podczas, której zapoznano uczniów z przebiegiem i efektami projektu.
  • Czas wolny w internacie na sportowo. Cykliczne wyjazdy wychowanków na lodowisko w Tczewie.

  

  • kursach na obsługę wózków widłowych

 

  • spotkanie z pracownikami Służy Celnej Odwiedzili nas Pracownicy Służby Celnej z Kwidzyna i przeprowadzili z młodzieżą klas I i II zajęcia z zakresu odpowiedzialności karnej związanej z stosowaniem, posiadaniem i dystrybucją używek oraz z hazardem.

 

  • zajęcia w ramach publikacji przygotowanej przez Studenckie Koło Naukowe Onkoma przy Klinice Gastroenterologii Onkologicznej w Centrum Onkologii – Instytucie im. Marii Skłodowskiej – Curie w Warszawie we współpracy z Akademią Czerniaka – sekcją naukową Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej, dotyczące profilaktyki czerniaka.

  • Wyjazdy młodzież internatu na kręgle w "Kula bowling" w Starogardzie Gdańskim. 

  • Wyjazdy do gospodarstwa Fortune Cieszymowo.

  • udział w zawodach powiatowych z pierwszej pomocy

- Program edukacyjny Kociewskiego Centrum Zdrowia pt.,, Czuję, widzę słyszę ratuję,, praktyczna nauka udzielania pierwszej pomocy

  • udział w rajdzie konnym do Stajni Maciukiewiczów w Nowęcinie pod Łebą.

    

  • udział w projekcie "Mistrzynie w Szkołach" zorganizowanym przez Fundację Otyli Jędrzejczak.

 

Uczestniczki spotkania miały możliwość porozmawiania z Mistrzyniami oraz uczestnictwo w zajęciach sportowych prowadzonych przez Mistrzynię Panią Otylię Jędrzejczak i Oktawię Nowacką.

  • wyjazdy turystyczno – krajoznawcze np. Zakopane, Kraków

  • udział w projekcie „Pomorze na morze” w ramach, którego uczniowie odbyli rejs statkiem „Zawisza Czarny”. Pływaniu po morzu towarzyszył aktywny program edukacyjny.

  

Dodatkowe dokumenty

Szkoła promująca zdrowie - SPRAWOZDANIE.pdf

Prezentacja UZALEŻNIENIA.pdf

Prezentacja HAZARD.pdf

Prezentacja DOPALACZE Profilaktyka.pdf

Prezentacja PIERWSZA POMOC.pdf

Prezentacja PIERWSZA POMOC_2.pdf

 

 


SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE w roku szkolnym 2017/18

Tematami przewodnimi w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Bolesławowie są:   

* Alternatywne wykorzystanie czasu wolnego oraz

* Zdrowo jem, zdrowo żyje, podstawy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w akcje zaangażowani są nauczyciele, rodzice i służba medyczna  (lekarz medycyny pracy oraz pielęgniarka szkolna).

Wybierając  takie tematy kierowaliśmy się tym ze czas wolny można spędzać ciekawie, aktywnie bawiąc się w swoim gronie nawiązując relacje  z rówieśnikami w ”realu” a nie prze komputerem, tabletem czy ze smart fonem w ręku przez większą część doby.

Nasza młodzież stopniowo przekonuje się ze odwiedzanie ciekawych zakątków naszego i nie tylko kraju sprzyja rozwojowi, integracji i lepszemu samopoczuciu. Z inicjatywy nauczycieli, rodziców i samych uczniów tylko w tym roku  szkolnym byliśmy w :

1)Toruniu

2)  Szklarskiej Porębie 

3)  Gdańsku

4) Cavaliada  (Poznań, Warszawa)

Bawiliśmy się w aqua parku na lodowisku. Na terenie szkoły   i Internatu aby pobyć ze sobą organizowaliśmy:

*potyczki kabaretowe

*zawody jeździeckie i w powożeniu bryczkami  z udziałem dzieci

* konkurs układania kwiatów , czyli potyczki florystyczne dzięki czemu nasza szkoła i internat są zawsze pięknie udekorowane sezonowymi roślinami. 

Dla poprawy kondycji wyjeżdżaliśmy do Aqua Parku, gdzie poprawialiśmy nasze umiejętności pływackie pod czujnym okiem naszych instruktorów Pani Karoliny i Pana Arka, zimą na poprawę nastroju wyjeżdżaliśmy na lodowisko aby poćwiczyć i usprawnić nasza ekwilibrystykę i postawić się do pionu. Zdrowa żywność  to kolejny nasz konik dlatego wprowadziliśmy go jako temat do niniejszego programu.  

Jesień i zima jabłkiem u nas stoją na holach , korytarzach ustawione były kosze soczystych pełnych witamin jabłek po które ochoczo sięgaliśmy przez co z pewnością zjadaliśmy mniej słodyczy i co pomogło nam przetrwa ponure jesienno-zimowe dni.

Uwielbiamy też surówki, które wspólnie z naszymi paniami kucharkami przygotowujemy, aby później zachwycać się ich smakiem i przekonywać  do niego tych co to mówią że królikami nie są i ”trawy„ jeść nie będą. Przeprowadziliśmy też w internacie akcje pt „dobre żywienie mniejsze cierpienie”, gdzie świetnie bawiliśmy się  obliczając ilość kalorii w poszczególnych produktach oraz ich wartość energetyczna.